torstai 27. marraskuuta 2014

Kunta – missä olet?

Mitä tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta kunta? Monelle varmasti tulee mieleen työpaikka. Tai palvelut – terkkari, päivähoito, koulu, vesihuolto, rakennuslupa. Tai byrokratia. Virasto. Ehkäpä adjektiiveja? Hidas, tehoton, kaukainen? Yleisemmin toivottavasti positiivisempia, ehkä viihtyisä, monipuolinen, turvallinen?  Loistava sijainti, hyvät harrastusmahdollisuudet? Kenties ensimmäiseksi mielikuvaksi piirtyy kunnan vaakuna. Tai kartta.

Mutta kuinka usein asukas ajattelee, että kyseessä on yhteisö? Muutakin kuin asuinpaikka, siis koti? Että kunta - se hallinnollinen yksikkö – on yhteisten asioiden hoitamista ja viranhaltijat työkseen hoitavat kuntalaisten asioita. Luottamushenkilöt edustavat kuntalaisia ja tekevät päätöksiä asioista, joilla tämän yhteisön toiminta mahdollistetaan.

Kunta on siinä, kun astut kotisi ovesta ulos ja katselet lähiympäristöäsi, ihmisiä ja rakenteita. Kunnan asukkaana, palveluiden käyttäjänä, veronmaksajana ja äänestäjänä (tai ainakin äänioikeutettuna) olet osa kuntayhteisöä. Erästä lempääläistä nuorta lainatakseni:

Mietipä sitä.

Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti