perjantai 24. huhtikuuta 2015

Oppilaiden osallisuutta

Vaalipäivän jälkeisenä päivänä Ideaparkin kokoustila Kotka täyttyi iloisista kasvoista, kun Lempäälän peruskoulujen oppilaskunnat saapuivat osallistumaan uuden opetussuunnitelman tekoon. Työskentelyä olivat vetämässä Johanna Järvinen-Taubert ja Päivi Valtonen Opinpaja Oy:stä. Sain kutsun sivistysjohtaja Nina Lehtiseltä mukaan seuraamaan tilaisuutta.

Iltapäivän aluksi kaikki oppilaskunnat vuorollaan esittelivät omaa toimintaansa muille. Ja toimintaahan on! Runsaasti ja hyvin monenlaista; arkisen aherruksen piristykseksi on järjestetty mm. väriviikko, jolloin pukeudutaan eri väreihin eri päivinä, liikuntapäivä ohjattujen pihaleikkien merkeissä, urheiluturnauksia ja kierrätyskilpailu. Yhteispeliä ja ilmapiiriä on parannettu esimerkiksi hyvän käytöksen viikolla, auttamalla vanhempainyhdistystä tarvittaessa sekä lauantaikoulupäivällä, jolloin myös vanhemmat ovat päässeet mukaan ja saaneet samalla some-infoa. Vaikuttamisoppia on saatu mm. oppilaskunnan puheenjohtajan vaalin ja aloitelaatikon kautta.


Esittelyiden jälkeen oppilaat jaettiin ryhmiin legendaaristen Hullunkuriset perheet –korttien avulla ja ryhmätyöskentelyyn virittäydyttiin pienellä fyysisellä aivojumpalla parin kanssa. Itse asiaan paneuduttiin Oppivat kuppilat –menetelmällä, eli joka pöydässä oli eri kysymys liittyen siihen, miten koulutyöskentelyä voisi kehittää ja millainen koulu voisi tulevaisuudessa olla. Osallistujat vaihtoivat pöytää tietyin väliajoin ja keskustelivat aina kyseisen pöydän asiasta.  Muistiinpanot tehtiin pöydillä oleviin kertakäyttöpöytäliinoihin, jotka täyttyivät ideoista ja ehdotuksista.


Täytyy kyllä sanoa, että oppilaat tekivät vaikutuksen keskittyneellä työskentelyllään! Myös vanhemmat pääsevät osallisiksi opsin työstämiseen ja koululaisten ajatuksia mm. otetaan pohjaksi vanhempien työpajaan. Hienoa, että tällaisia järjestetään!

Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti