maanantai 31. elokuuta 2015

Hanke maalissa mutta Lempäälän lähidemokratia jatkaa uusille kierroksille

Reilun vuoden mittainen puserrus on osaltani ohi. Hankkeen päätösseminaari on pidetty, viimeiset kokoukset kokousteltu ja raportit naputeltu loppuun. On viimeisen blogikirjoituksen aika.

Lähidemokratiaseminaari järjestettiin vajaa viikko sitten, ti 25.8. Osallistujia oli paikan päällä järjestäjät mukaan lukien 42. Livenä seminaaria verkon kautta seurasi suunnilleen toiset 40 - ja kun tänään katsoin katselumäärää, se oli huikeat 575! Montako katsojaa katselukertojen taustalla sitten tosiasiallisesti onkaan, en tiedä, mutta puoletkin tuosta määrästä on silti oikeasti todella monta lähidemokratiasta kiinnostunutta. Kiitos kaikille mielenkiinnostanne!

Seminaarista on saatu paljon myönteistä palautetta, vain tekniikan hienoinen töksähtely jotakuta hieman harmitti. Erityisesti Jenni Airaksisen alustus sai kiitosta, samoin nuvan Heidi Hannulan puheenvuorosta oli kovasti pidetty. Sisältö kaikkineen oli palautteenantajien mielestä onnistunut ja tavoitteemme monipuolisten näkökulmien mukaantuomisesta toteutui myös yleisön mielestä. Ammattijuontajan mukaanottamista pidettiin varsin tervetulleena, ja Salovaara saikin pidettyä iltapäivän hienosti aikataulussa ja sujuvana.

Kokeilumielellä meillä oli myös käytössä viestiseinä, jonka kautta seminaariin sai laittaa kommentteja. Poimin niistä muutaman tähän ja haluan myös kommentoida osaa, koska niissä selkeä kysymys on mukana.

Lähidemokratiatoimikunta ja -hanke tuntuvat tulleen tarpeeseen. Tekemistä kuitenkin riittää vielä! Onko toimikunnan toimintaa tarkoitus jatkaa?

Lähidemokratiatoimikunnan on tarkoitus syksyn aikana tehdä kunnanhallitukselle esitys siitä, millä keinoin lähidemokratian edistämistä voitaisiin jatkaa. Yksityiskohdat ovat vielä avoinna.

Onko hankkeen puitteissa selvitetty mihin asioihin kuntalaiset eivät koe voivansa vaikuttaa vaikka haluaisivat?

Ei valitettavasti ole - vuoden hankkeessa piti kuitenkin olla realistinen ajankäytön kanssa. Tämä olisikin varsin mielenkiintoinen ja hyödyllinen selvityksen kohde, joten vinkkiä eteenpäin.

Moni kuntalainen ei ota aloitetta itseään jurppiviin epäkohtiin, koska ajattelevat, että eipä se kuitenkaan mitään auta... Pieni saa harvoin ääntään kuuluviin.

Tämähän onkin varsin valitettava ajattelumalli - ja toivottavasti tulevaisuudessa vähenemään päin. Hiljaa odottamallakaan asiat harvoin etenevät, joten minun uusi mottoni on: mitään ei saa, jos ei edes yritä.

Jos haluat lukea tarkemmin hankkeen tuloksista, havainnoista ja jatkotoimenpide-ehdotuksista, klikkaa itsesi Lempäälän kunnan Osallistu ja vaikuta-sivuille. Sieltä hankkeen sivulta löydät hankkeen julkaisun sekä toimintatutkimuksen raportin. Hankkeen varsinainen loppuraportti lisätään sivuille, kun se on hyväksytty ohjausryhmässä ja käsitelty kunnanhallituksessa. Sivuilta löytyy myös linkki seminaarin taltiointiin ja materiaaleihin.

Haastava, mutta hieno vuosi on takana. Siitä suuri kiitos lähidemokratiatoimikunnalle ja kaikille viranhaltijoille, luottamushenkilöille, yhdistysihmisille ja muille hyville tyypeille, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä hankkeen puitteissa! Minun osaltani on aika ripustaa piikkarit naulaan ja suunnistaa kohti uusia etappeja.

Oikein hyvää syksyä,
Anna Kulmakorpi
lähidemokratiahankkeen projektisuunnittelija ajalla elokuu 2014-elokuu 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti