perjantai 31. lokakuuta 2014

Kuntalaisaloitteella vaikuttamaan

Kuntalaisaloite on yksi kuntalaisen suoran vaikuttamisen muodoista. Aloitteella voidaan esimerkiksi tehdä parannusehdotuksia julkisiin palveluihin tai ehdottaa epäkohtien korjaamista kunnan toiminnassa. Aloite voi olla yksittäisen asukkaan tai useamman ihmisen yhdessä tekemä, eikä sen tekemiseen ole ikärajaa. Aloitteen tekijälle vastataan ja kerrotaan aloitteen johdosta tehdyt toimenpiteet.

Lempääläkin on nyt mukana Kuntalaisaloite.fi -palvelussa. Sen kautta voi tehdä kuntalaisaloitteita ja halutessaan myös kerätä aloitteeseen osallistujia. Palvelun avulla on helppo katsella muiden tekemiä aloitteita ja osallistua niihin. Palvelu on turvallinen ja maksuton, eikä se vaadi monimutkaista rekisteröitymistä.

Aloitteen voi edelleen silti tehdä myös sähköpostitse tai postitse.

Virtuaalikunta.fi -sivustolta löytyy seuraavanlaista vinkkiä aloitteen tekoon:

Aloite saa olla sisällöltään ja muodoltaan vapaamuotoinen, kunhan siitä selviää, mitä aloitteella esitetään. Hyvän aloitteen ei tarvitse olla kapulakieltä, asiallisuus riittää. Ajatuksia voi selventää liittämällä aloitteeseen esimerkiksi kartan, kustannuslaskelman tai kuvan. Aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle toimitetaan tieto aloitteen käsittelystä sekä pyydetään tarvittaessa lisätietoja.

Hyvä aloite:


  • on selkeä ja helposti luettava, kiinnostava ja myyvä
  • on lyhyt, korkeintaan yksi A4
  • sisältää vain kaikkein keskeisimmät  perustelut/faktat
  • sisältää ehdotuksia mahdollisesta asian etenemisestä
  • sisältää yhteystietosi
  • on omakätisesti allekirjoitettu.

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloitteen-valmistelu


2 kommenttia:

  1. Hei! Kun aloite palvelussa on tehty, tulevatko tiedot suoraan kunnalle, vai huolehtiiko aloitteentekijä nimet kuntaan itse? Onko kunnalla aikomus seurata aloitteiden tekemistä aktiivisesti? Otetaanko aloitteita esiin keskusteluissa, kokouksissa, viestinnässä ja mahdollistetaanko tasapuolista osallistumista aloitteeseen muulla keinolla (esim. printtaamalla aloitteet allekirjoitettavaksi kunnan palvelupisteeseen ja tiedottamalla ihmisille aloitteiden olemassaolosta ja osallistumismahdollisuuksista)?

    VastaaPoista
  2. Hei! Ja kiitos kommentistasi.

    Kyllä, tiedot palvelussa tulevat suoraan kunnalle. Aloitteen tekijä voi itse päättää, meneekö palvelussa tehty aloite saman tien kuntaan, vai kerätäänkö siihen ensin osallistujia. Kunnassa aloite käsitellään normaaliin tapaan, eli kirjaamosta kuitataan aloitteentekijälle, että aloite on vastaanotettu. Sen jälkeen aloite toimitetaan asianomaiselle viranhaltijalle valmisteluun ja luottamustoimielimelle tiedoksi. Aloitteentekijälle annetaan vastaus aloitteeseen – Lempäälässä on linjattu, että vastaus tulisi antaa 3 kuukauden kuluessa aloitteen saapumisesta. Kaikki aloitteet ja niihin liittyvät toimenpiteet menevät myös kunnanvaltuustolle tiedoksi vuosittaisena listauksena.

    Aloitteiden näkyvyyttä kehitetään paraikaa, ja ideasi aloitteiden laittamisesta esille kunnan palvelupisteeseen on kyllä vakavasti harkitsemisen arvoinen!

    VastaaPoista