torstai 16. lokakuuta 2014

Jokainen päivä on demokratiapäivä

Terveisiä Demokratiapäivästä! Sitä vietettiin toissapäivänä 14.10. Kuntatalolla Helsingissä. Viiden hengen retkueemme (joka koostui itsestäni ja neljästä Lähidemokratiatoimikunnan jäsenestä) starttasi matkaan aamulla varhain. Ja kyllä kannattikin lähteä!


Aamupäivän ohjelmassa oli mm. Demokratiapalkinto 2014:n jako, johon myös Lempäälän omatoimiraha oli ehdolla. Melko ainutlaatuinen systeemimme oli 60 ehdotuksen joukosta valikoitunut vielä jatkoon 22 muun ehdokkaan kanssa, mutta loppusuoralla kiilasivat kuitenkin ohi, ja palkinto jäi (tällä kertaa?) saamatta. Huonoille ei suinkaan hävitty, onnea siis Asukkaiden Lappeenranta, NopolaNews.fi, Aspa-säätiön vertaisarviointitoiminta ja Leppävirran kyläneuvosto! Lisätietoa palkituista Oikeusministeriön sivuilla: http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2014/10/demokratiapalkintojaettiinlahidemokratianedistajille.html

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Lindtmanin avauspuheessa pohdittiin mm. sitä, miksi äänestysprosentti Suomessa jää vaalista toiseen alhaiseksi, kun Ruotsissa päästään jopa 85 %:iin. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen puolestaan oli otsikoinut puheenvuoronsa ”Ensimmäisessä luokassa kohti Kreikan tietä” ja totesi viitaten alati kasvavaan valtionvelkaan, että vastuunkantajan paikka on auki – koska tunnustamme tosiasian, ettei velaksi voi elää loputtomiin?

Antti Lindtman avasi Demokratiapäivän 2014.

Ennen lounasta oli vielä ryhmäkeskustelu, jossa olivat mukana vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet, Merja Heikkonen Vammaisfoorumi ry:stä, Hannes Manninen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:stä sekä Santeri Lohi Suomen nuorisovaltuustojen liitosta. Muutamia keskustelusta poimittuja ajatuksia:
  • Lakataan ihannoimasta asiantuntijavaltaa, ihminen on itse paras asiantuntija omassa elämässään (Merja Uimonen viittasi vammaisiin, mutta pätee kyllä muihinkin!)
  • Demokratia ei ole pelkkiä keinoja vaan kokemuksia (Santeri Lohi)
  • Ihmisten saamiseksi mukaan demokratiaan pitää viestittää, että kaikki kuuluvat yhteiskuntaan (Eva Biaudet)
  • Demokratia on kuin makkarapötkö, se voi kasvaa ilman, että otetaan siivuja välistä ja se on joltain toiselta pois (Hannes Manninen)
Iltapäivällä olivat rinnakkaisseminaarit eri teemoilla. Itse valitsin ”Kaikenikäisten demokratiaa” jossa tuotiin hyvin seniorinäkökulmaa Hannes Mannisen ja Pirkko Karjalaisen (Vanhustyön keskusliiton entinen puheenjohtaja) alustuksilla, nuorison näkövinkkeliä puolestaan avasi Santeri Lohi.

Manninen mm. kertasi kuntalaisen monia rooleja; paitsi että asukas on kunnan jäsen oikeuksineen ja velvollisuuksineen, hän on myös omistaja, maksaja, edunsaaja, valvoja, päätöksentekijä ja joskus myös työntekijäkin. Tätä kun oikein ajattelee, niin paremmin ymmärtää, ettei tämä yhteisten asioiden hoitaminen aina ole niin yksinkertaista. Pirkko Karjalainen jatkoi ajatusta omassa puheenvuorossaan toteamalla, että kunta on ihmisten yhteisö ja jokainen meistä on kuntalainen – halusit tai et. Ikäihmisten asialla kun oli, hän halusi tuoda esille, että osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuudet ja rajoitukset on ymmärrettävä ja otettava huomioon, mutta aito valinnan mahdollisuus pitäisi tehdä todeksi.

Lohi valotti hieman enemmän vielä paneelikeskustelussa esiin tuomaansa nuorison katsontakantaa. Nuorten liikkuvuus opiskelun ja kansainvälistymisen myötä on suurta, mikä voi olla yksi tekijä kotikuntaan juurtumisessa - ehkä kaksoiskuntalaisuuskeskustelua olisi aiheellista jatkaa. Lohi koki, että nuorten osallistumiseen on panostettu, mutta tekemistä riittäisi vielä asenteissa, resursseissa, ohjauksessa ja neuvonnassa sekä selkokielisyydessä. Ei myöskään pitäisi aliarvioida nuorten omia kohtaamisympäristöjä verkossa. Lohi peräänkuulutti myös sitä, että kaikilla opetusasteilla tulisi vahvistaa osallisuustietoutta.

Kotimatkalla jaoimme ajatuksiamme päivästä ja vertailimme kokemuksiamme rinnakkaisseminaareista, joihin olimme siis strategisesti hajaantuneet, yksi kuhunkin. Yleinen tunne taisi olla uskonvahvistus asioihin – hyvällä asialla ollaan ja suunta on eteenpäin!

Anna Kulmakorpi

Päivän päätteeksi nähtiin Häpeämättömät -improshow. Lempäälän tiimistä Katja Korpela pääsi osallistumaan vapaaehtoisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti