perjantai 30. tammikuuta 2015

Tekemisen demokratiaa

Edellisessä kirjoituksessa peräänkuulutin positiivisempaa ja rakentavampaa palautteen antoa ja ylipäätään reagointia asioihin. Nyt vien ajatusta vielä pidemmälle. Nimittäin sanoista tekoihin.

Mitä on tekemisen demokratia? Sitran Uusi demokratia –foorumi ilmaisee asian näin:

Uusi demokratia on tekemisen demokratiaa. Ihmiset ovat ryhtyneet oma-aloitteisesti toimeen edistääkseen yhteiseen hyvään liittyviä asioita. Sen ei enää oleteta olevan pelkästään julkisen sektorin tai markkinoiden vastuulla. Tämä on meille mahdollista: Olemme koulutetumpia kuin koskaan ja meillä on enemmän vapaa-aikaa kuin aikaisemmin. Sosiaalinen media välittää tietoa ja kokoaa joukot toimintaan nopeasti. Tekemisen demokratiassa osallistuminen tuottaa enemmän suoria tuloksia kuin vaatimuksia siitä, mitä jonkun muun pitäisi tehdä.
Lyhyesti ilmaistuna tekemisen demokratia on siis sitä, että asukas tai kuntalainen tai ryhmä tai yhdistys tai kuka tahansa halukas ei tyydy vain esittämään ideoita tai vaatimuksia tai antamaan palautetta, vaan tarttuu toimeen ja itse tehden muiden avulla tai ohessa alkaa toteuttaa asiaa.

Käytännössä tekemisen demokratian voi ajatella hyvin laajasti. Yhdistykset ovat olleet perinteisesti aktiivisia toimijoita asioiden eteenpäin viejinä ja toteuttajina, järjestämällä harrastusmahdollisuuksia, pitämällä huolta lähialueistaan, kehittämällä uutta. Syksyllä Sääksjärven vanhempainyhdistys aloitti katupartioinnin perjantai-iltaisin ja omalta osaltaan siten pyrki rauhoittamaan nuorison kokoontumisia, jotka osa asukkaista koki häiritsevänä. Partio, MLL, kyläyhdistykset, ja monet muut tuovat ihmisiä yhteen, joten sosiaalinen näkökulma on erittäin merkittävä tekemisen demokratiassa. Nämä vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Mutta aina ei tarvita yhdistystä, vaan pienikin joukko samanhenkisiä ihmisiä tai yksittäinen ihminen voi saada aikaan paljon hyvää. Huikea esimerkki on teini-ikäinen Anna Rukko, joka koruja tekemällä ja myymällä on kerännyt huiman summan uuden lastensairaalan hyväksi. Yhteisen hyvän eteen tehty talkootyö voi olla monenlaista, suurta ja pientä, mutta tekijöitä tarvitaan varmasti!


Aiheeseen liittyvää lisälukemista elävän elämän esimerkkien kautta löytyy linkistä:
Ominvoimin – mutta yhdessä. Tekemisen demokratian ensimmäiset askeleet



Isot ja pienet talkoolaiset. Kuva: Katja Korpela

Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti