perjantai 23. tammikuuta 2015

Ei elämä irvistellen somene!


Ehkä joku on saattanutkin kirjoituksistani jo havaita, olen sanontojen ja sanalaskujen suuri ystävä. Jotenkin niissä viehättää se, että niillä pystyy jotenkin lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaisemaan sekä asiaa, että usein myös siihen liittyvää tunnetta. Eräs ruotsalainen ystäväni varmaan luulee, että Suomessa ei muuten puhutakaan kuin sanonnoilla, sen verran olen niitä käyttänyt keskinäisessä viestinnässämme: ”Meillä Suomessa on muuten tähänkin sopiva sanonta…” ja sitten joku ontuva käännös perään englanniksi. Minusta hyvin huvittavaa, hänestä ehkä pääosin hämmentävää.

No, mutta - asiaan.Otsikon lausuma osuu sekin kuin nyrkki silmään tämän viikon tunnelmien kanssa. Nimittäin nyt kun olen hankkeenkin puitteissa aktivoitunut some-maailmassa, on silmiinpistävää, kuinka paljon ihmiset kitisevät, marmattavat tai suorastaan valittavat asioista. Siis asia kuin asia, niin ensimmäinen reaktio tai kommentti tuntuu olevan aina negatiivinen. Mielensäpahoittamisesta on tullut suorastaan trendi! Asioiden rakentava kritisointi on asia erikseen, ja sitä tulisi ensinnäkin edeltää se, että ihminen on ottanut asiasta edes perusfaktat selville, ja toisekseen, että hänellä on (järkevä) ehdotus asian parantamiseksi. Myös tavalla, jolla asioita ilmaistaan, voi olla hyvinkin suuri merkitys siihen, kuinka kritiikki ja parannusehdotus otetaan vastaan ja kuinka sen tiimoilta toimeen tartutaan.

Olenkin tämän myötä alkanut kiinnittää huomiota myös omaan tapaani kommentoida asioita ja havainnut, että parantamisen varaa on. Helppoa se ei ole, mutta haastan muutkin kurkkaamaan sinne kuuluisaan peiliin ja arvioimaan rehellisesti omaa someiluansa. Ajattelenko, mitä kirjoitan, ennen kuin jo sormet käyvät näppäimillä? Voisinko esittää asioita toisin? Kun annan palautetta, muistanko myös kiittää kun se on huomioitu?

Positiivisen palautteen voima on uskomattoman vahva. Kuinka arvokasta onkaan kuulla ”kiitos”, ”hyvin tehty” tai ”pelastit päiväni”. Ainakin itselläni on elämän varrelta jäänyt pysyvästi muistiin tiettyjä hetkiä, kun olen saanut vilpitöntä kannustusta, kehua tai kiitosta tehdystä työstä, ystävänä olemisesta tai vain välittämisestä ja toimimisesta. Melko yksinkertainen ja täysin ilmainen tapa parantaa maailmaa.

Tänään sain viestin, jossa kiitettiin tästä blogista. Se pelasti päiväni - kiitos.

Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti