keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kohtaa mut

Viime lauantainen Pertti Kurikan Nimipäivien voitto Uuden Musiikin kilpailussa ja pääseminen Suomen euroviisuedustajaksi on herättänyt keskustelua kehitysvammaisuudesta. Hyvä niin. Vaikka kuinka koitamme olla suvaitsevaisia ja toisemme huomioon ottavia on totuus kuitenkin se, että erilaiset vähemmistöt jäävät usein syrjään.

Lempäälässä ollaan kuitenkin hyvällä tiellä. Meillä Himmin vanhuspalvelukeskus  ja vammaisten vuokratalo Pesäpuu ovat molemmat keskeisellä paikalla palevelujen läheisyydessä ja ihmisten keskellä sen sijaan, että kyseiset palvelut olisi rakennettu syrjään, piiloon katseilta. Mutta riittääkö se, että asuu keskellä kylää? Kohtaammeko me kuitenkaan esimerkiksi Pesäpuun asukkaita?

Aito kohtaaminen alkaa olla katoava luonnonvara. Kiire, välimatka ja vapaa-ajan puute ajavat meidät itse kunkin toimimaan sen oman pienen piirin keskellä. Niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Ja niissäkin kohtaamiset ovat hetkiä chatissä, pikaisia puheluita, sähköposteja ja nopeita työlounaita.
Mitä tapahtuisi jos olisi aikaa ja paikka kohtaamiselle? Jos astuisi pois mukavuusalueeltaan ja päättäisi tutustua uusiin ihmisiin tai edes yhteen.

Yle 2 ilta helmikuussa käsitteli kehitysvammaisuutta. Samaan aikaan laitettiin liikkeelle Kohtaa mut -kampanja, jonka tarkoituksena on saada vammaiset ja vammattomat kohtaamaan toisensa. Olemme täällä Lempäälässä suunnittelemassa omaa Kohtaa mut –tapahtumaa, ehkä useampaakin. Tarkoitus on luoda mahdollisuuksia ja tilaa aidolle kohtaamiselle, jotta meistä jokainen saisi tuntea olevansa tutustumisen ja kohtaamisen arvoinen.

Toivon meidän saavuttavan tällä lisääntyvää yhteisöllisyyttä kaikkien kuntalaisten kesken. Toivon sen lisäävän keskustelua kaduilla ja kaupan edustoilla. Toivon sen vähentävän yksinäisyyttä ja ehkäisevän syrjäytymistä, niitä asioita, joita meistä kukaan ei haluaisi joutua kohtaamaan, mutta jotka on jonkun arkipäivää. Aitoa kohtaamista ei voi koskaan olla liikaa. Se lämmittää sielua ja sydäntä ja tuo hymyn huulille. Sitä minä toivon kaikille meille.

Katja Korpela
lähidemokratiatoimikunnan varajäsen

Ps. Jos et ole vielä kuullut PKN:n voittokappaletta, se löytyy tästä:
http://yle.fi/aihe/musiikki/umk-2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti